duminică, 4 iulie 2010

ȘTIAȚI CĂ ÎN CORAN ALAH ARE 99 DE NUME?

În Coran, Alah are 99 de nume. Le puteți găsi pe multe site-uri, chiar și românești, de aceea nu le mai înșir aici. Întrebat fiind un învățat musulman (sufi), de ce numai 99 și nu 100 de nume îi sunt atribuite lui Alah, acesta a răspuns: sunt numai 99 nume pentru că al 100-lea nume al lui Alah îl dă fiecare musulman.

ȘTIAȚI CĂ... EXISTĂ UN SFÂNT CU NUMELE DE LUCIFER?



Sf. Lucifer din Cagliari (Italia), episcop, apărător înfocat al credinței nicene, a murit în anul 470 și este sărbătorit în calendarul catolic la 20 mai.

APOPHTEGMATA PATRUM




  • Un călugăr s-a dus la un înțelept (călugăr) care locuia pe muntele Sinai și l-a întrebat: Părinte, spune-mi cum trebuie să mă rog, pentru că l-am supărat mult pe Dumnezeu. Înțeleptul i-a răspuns: Fiule, eu când mă rog, spun așa: Doamne, ajută-mă să te slujesc așa cum l-am slujit pe Satana și să te iubesc așa cum am iubit păcatul.


  • Călugării întreabă: Care este rugăciunea curată? Înțeleptul răspunde: Cea care este scurtă în cuvint și lungă în fapte. Pentru că dacă faptele nu întrec cererea nu sunt decât cuvinte goale, semințe care nu aduc roade. Dacă nu ar fi astfel, pentru ce n-i s-ar întâmpla să cerem fără să primim, în vreme ce harul suprabundă în îndurare? Diferit este, de altfel, modalitatea celor care fac pocăință, diferit cel al celor umili; cei care fac pocăință sunt mercenari, cei umili, fii.


  • Un tânăr a vrut într-una din zile să renunțe la lume. A mers la un călugăr și i-a spus: Vreau să devin călugăr. Călugărul i-a răspuns: Nu vei reuși. Tânărul i-a spus: Voi reuși. Călugărul i-a spus: Dacă vrei cu adevărat, mergi, renunță la lume, apoi vino și locuiește în chilia ta. Tânărul a plecat, a împărțit tot ceea ce avea, ținând însă pentru sine 100 de monezi, și s-a reîntors la călugăr. Acesta i-a spus: Mergi și locuiește în chilia ta. Tânărul a mers. În timp ce ce afla acolo, gândurile i-au spus: Ușa este veche și trebuie înlocuită. A mers, deci, la călugăr și i-a spus: Gândurile îmi spun că ușa este veche și trebuie înlocuită. Călugărul i-a răspuns: Tu nu ai renunțat încă la lume; mergi, renunță la lume și apoi vino și locuiește aici. Tânărul a plecat, a dat 90 de monezi, a ținut 10 pentru el, s-a reîntors și s-a dus la călugăr: Iată, am renunțat la lume. Călugărul i-a spus: Mergi și locuiește în chilia ta. El a mers și a locuit acolo. În timp ce se afla acolo, gândurile i-au spus: Acoperișul este stricat și trebuie înlocuit. A mers la călugăr și i-a spus: gândurile îmi spun că acoperișul este stricat și trebuie înlocuit. Călugărul i-a spus: Mergi și renunță la lume. Tânărul a plecat, a dat și cele zece monezi și s-a reîntors la călugăr: Iată, am renunțat la lume. În timp ce se afla în chilia lui, gândurile i-au spus: Iată, totul este stricat, vor veni leii și mă vor mânca. A expus gândurile sale călugărului, care i-a spus: Aș vrea ca să cadă totul peste mine și să vină leii să mă mănânce, pentru a fi eliberat de viață. Mergi, locuiește în chilia ta și roagă-te lui Dumnezeu.

GÂNDURI DE LA MAHATMA GANDHI




  • Totul îi aparține lui Dumnezeu. Nimic, absolut nimic în această lume nu este al nostru. Și atunci de ce trebuie să ne fie frică?

  • Fără îndoială eu aș deveni creștin, dacă creștinii ar fi (creștini) 24 de ore din zi.

  • Eu cred că sunt incapabil să urăsc. Cu ajutorul unei lungi discipline bazată pe rugăciune, de cel puțin 40 de ani am încercat să-i iubesc pe toți.

  • Așa cum hrana este indispensabilă trupului, tot la fel rugăciunea este indispensabilă sufletului. În realitate hrana nu este atât de indispensabilă trupului ca rugăciunea sufletului.

  • Nu trebuie confundată umilința cu inactivitatea. Adevărata umilință constă într-o slujire curajoasă, activă și constantă a omului.

  • Iubirea este puterea cea mai umilă, și chiar cea mai puternică pe care lumea o posedă. Lumea este obosită de atâta ură. Bomba atomică? Aș înfrunta-o cu un act de rugăciune.

  • O viață fără religie este ca o barcă fără timon.

  • Datoria sacrificiului nu ne obligă să abandonăm lumea și să ne retragem într-o pădure, ci să fim gata totdeauna să ne jertfim pentru alții.

  • Natura noastră este înclinată să vadă numai răul în adversari, să-i atribuim totdeauna răul, chiar și răul care nici nu există. Răul pe care-l vedem în el depinde aproape întotdeauna de felul nostru grăbit și meschin de a vedea omul.

  • Cristos este cel mai mare izvor de putere spirituală pe care omul l-a cunoscut vreodată. El este exemplul cel mai nobil al unei persoane care dorește să de-a totul fără să ceară nimic. Cristos nu aparține numai creștinismului, ci lumii întregi.

  • Sunt convins că dacă Cristos s-ar reîntoarce, ar binecuvânta viața multora dintre aceia care nu au auzit niciodată de numele său, dar care cu viața lor au fost un exemplu viu a virtuților de el însuși practicate: virtutea de a iubi aproapele mai mult decât pe sine, de a face binele tuturor și răul nimănui.