vineri, 19 august 2011

Scrisoarea PS Virgil despre decizia resfinţirii Catedralei din Baia Mare

Preafericirii Sale Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Preafericirea Voastră,

Biserica Greco-Catolică a primit cu indignare decizia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinţi duminică, 21 august 2011, Catedrala Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Indignarea vine în contextul în care, în diverse luări de poziţii publice, Biserica Ortodoxă Română a spus că doreşte să se reangajeze “într-un dialog onest şi realist” cu Biserica Greco-Catolică, dialog care, conform comunicatului ortodox din 7 iulie 2011, “nu poate fi construit credibil fără o asumare corectă a situaţiei istorice şi a diferendului patrimonial”.

Resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezintă nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului şi nici o asumare corectă a situaţiei istorice.

În invitaţia oficială la resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe afirmă: “Momentul aniversar al Parohiei Ortodoxe «Adormirea Maicii Domnului», 100 de ani de existenţă, ne oferă plăcutul prilej de a vă invita să luaţi parte la bucuria noastră şi la resfinţirea bisericii parohiale”.

Biserica Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construită în anul 1911, iar în data de 5 iunie 1930, prin bula papală “Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, a devenit catedrală episcopală. În această catedrală, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul greco-catolic Dr. Alexandru Rusu, primul episcop de Maramureş.

Odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice în 1948, Catedrala Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost confiscată de guvernul comunist şi dată Bisericii Ortodoxe, în posesia căreia se află şi în prezent. Catedrala a făcut obiectul a nenumărate revendicări, însă Biserica Ortodoxă a refuzat retrocedarea acesteia. În momentul de faţă există un proces pe rol care să restabilească situaţia de drept a catedralei greco-catolice din Baia Mare.

Pe data de 21 august, conform invitaţiei oficiale, Catedrala Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” va fi resfinţită de către I.P.S. Justinian şi P.S. Iustin, episcopi ortodocşi ai Maramureşului, împreună cu I.P.S. Laurenţiu, mitropolit ortodox al Ardealului.

Resfinţirea de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a catedralei episcopale greco-catolice din Baia Mare, precum şi sărbătorirea a “100 de ani de existenţă” a parohiei ortodoxe din aceasta biserică, care eventual ar putea sărbători 63 de ani, reprezintă nu doar un act de provocare şi sfidare faţă de Biserica Greco-Catolică, dar şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate.

Prin această atitudine vădit ostilă, Biserica Ortodoxă Română dovedeşte că nu este interesată în redeschiderea dialogului cu Biserica Greco-Catolică. Menţionăm că Biserica Ortodoxă Română a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică în 2004, iar în ultima perioada Biserica Ortodoxă a fost cea care a adresat mai multe apeluri Bisericii Greco-Catolice pentru redeschiderea dialogului.
În cazul în care catedrala greco-catolică din Baia Mare va fi resfinţită, Biserica Ortodoxă Română se face singură responsabilă de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică.

†Virgil Bercea
Preşedinte al comisiei greco-catolice de pregătire
a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română

PS Virgil: resfinţirea, act de provocare şi sfidare la adresa BRU

19.08.2011, Oradea (Catholica) - “Biserica Greco-Catolică a primit cu indignare decizia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinţi duminică, 21 august 2011, Catedrala Greco-Catolică ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Baia Mare. Indignarea vine în contextul în care, în diverse luări de poziţii publice, Biserica Ortodoxă Română a spus că doreşte să se reangajeze ‘într-un dialog onest şi realist’ cu Biserica Greco-Catolică, dialog care, conform comunicatului ortodox din 7 iulie 2011, ‘nu poate fi construit credibil fără o asumare corectă a situaţiei istorice şi a diferendului patrimonial’.”


Astfel începe scrisoarea trimisă astăzi PF Daniel, Patriarhul BOR, de către PS Virgil Bercea, în poziţia sa de preşedinte al comisiei greco-catolice de pregătire a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română. Se aminteşte în scrisoare faptul că în invitaţia oficială stă scris astfel: “Momentul aniversar al parohiei ortodoxe ‘Adormirea Maicii Domnului’, 100 de ani de existenţă, ne oferă plăcutul prilej de a vă invita să luaţi parte la bucuria noastră şi la resfinţirea bisericii parohiale”. În fapt biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construită de greco-catolici în anul 1911, pentru ca în data de 5 iunie 1930, prin bula papală “Sollemni Conventione” a Papei Pius al XI-lea, să devină Catedrală episcopală pentru aceştia. În această Catedrală, mai aminteşte PS Virgil, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat Episcopul greco-catolic dr. Alexandru Rusu, primul Episcop de Maramureş. Apoi, odată cu desfiinţarea BRU în 1948, Catedrala greco-catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost confiscată de guvernul comunist şi dată Bisericii Ortodoxe, în posesia căreia se află şi în prezent. Catedrala a făcut obiectul a nenumărate revendicări, însă Biserica Ortodoxă a refuzat retrocedarea acesteia. În momentul de faţă există un proces pe rol care să restabilească situaţia de drept a Catedralei greco-catolice din Baia Mare. Cu toate acestea, duminică, 21 august, conform invitaţiei amintite, urmează să fie resfinţită de către IPS Justinian şi PS Iustin, Episcopi ortodocşi ai Maramureşului, împreună cu IPS Laurenţiu, Mitropolit ortodox al Ardealului.

Cităm din scrisoare: “Resfinţirea de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a Catedralei episcopale greco-catolice din Baia Mare, precum şi sărbătorirea a ’100 de ani de existenţă’ a parohiei ortodoxe din aceasta biserică, care eventual ar putea sărbători 63 de ani, reprezintă nu doar un act de provocare şi sfidare faţă de Biserica Greco-Catolică, dar şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate. Prin această atitudine vădit ostilă, Biserica Ortodoxă Română dovedeşte că nu este interesată în redeschiderea dialogului cu Biserica Greco-Catolică. Menţionăm că Biserica Ortodoxă Română a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică în 2004, iar în ultima perioada Biserica Ortodoxă a fost cea care a adresat mai multe apeluri Bisericii Greco-Catolice pentru redeschiderea dialogului. În cazul în care Catedrala greco-catolică din Baia Mare va fi resfinţită, Biserica Ortodoxă Română se face singură responsabilă de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică.”

Protest al AGRU faţă de iniţiativa resfinţirii Catedralei din Baia Mare

19.08.2011, Cluj (Catholica) - Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici – AGRU, în numele membrilor săi, îşi exprimă protestul ferm si indignarea faţă de iniţiativa parohiei ortodoxe române Baia Mare I de a marca, duminică 21 august 2011, aniversarea a “100 de ani de existenţă” a bisericii parohiale “Adormirea Maicii Domnului” prin resfinţirea lăcaşului de cult de către un sobor de înalţi Ierarhi ortodocşi.


Lăcaşul de cult în cauză este de fapt vechea Catedrală greco-catolică “Adormirea Maicii Domnului ” (construită în anul 1911 de canonicul greco-catolic Alexandru Breban şi devenită Catedrală episcopală prin bula Sollemni conventioni a Papei Pius al XI-lea) şi nu este de drept proprietatea cultului ortodox, Eparhia greco-catolică a Maramureşului fiind singura căreia nu i s-a retrocedat nici astăzi Catedrala. Iniţiativa este nu doar regretabilă dar de-a dreptul provocatoare punând de fapt sub semnul întrebării orice dialog real (dintre BOR şi BRU) referitor la retrocedarea lăcaşurilor de cult confiscate de regimul comunist în 1948 Bisericii Greco-Catolice.

Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici – AGRU face un apel către toţi românii de bună credinţă pentru a se desolidariza şi condamna public acest gest ce încearcă să şteargă memoria şi să fure identitatea unui lăcaş istoric, simbol al Maramureşului. În acelaşi timp AGRU se solidarizează cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Maramureş, proprietarul de drept al Catedralei. (Semnează conf. univ. dr. Alin Tat, preşedinte AGRU, şi prof. Cecilia Frăţilă, secretar AGRU)

Sursa: BRU.ro

MEMORIAE MORTIS

Se elimină tot mai mult din orizontul vieții realitatea morții, sau se încearcă cu toate mijloacele să se ascundă, ca și cum aceasta ar fi o boală incurabilă, ceva rușinos pentru om. Pentru creștini, acest fenomen are consecințe nefaste și tragice, pentru că trunchiază credința, elimină aspectul central al credinței care este Învierea lui Cristos.
Dacă odată, nu cu mult timp în urmă, cuvinte ca memento mori (adu-ți aminte că vei muri), memoriae mortis, se aflau pe buzele oricărui creștin serios, astăzi asistăm la o rușine, la o frică a ne aduce aminte de moarte, și cred că acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că am dezumanizat moartea.

În fond, putem spune că, cu fiecare om care se naște, se adaugă o altă carte la Sf. Scriptură. Așa cum avem Cartea lui Iob, Cartea lui Ieremia, etc., tot așa avem cartea lui Damian, Cartea lui Ioan, Cartea Mariei, Cartea Veronicăi, etc. Fiecare carte începe: La început Dumnezeu a făcut cerul și pământul, adică pe Damian, pe Ioan, pe Veronica, etc., și se încheie cu: Maranatha. Vino Doamne Isuse!

Odată ce o persoană moare, cartea lui se încheie, dar aceasta nu se rupe din Sf. Scriptură, ci ne este transmisă nouă pentru a face memoriae, adică pentru a aminti acea persoană, pentru a ne aminti de ea, pentru a ne ruga pentru ea.

Moartea, dacă este trăită și meditată, este învățătura de căpătâi a vieții noastre. Numai trăind-o și meditând-o, putem să sperăm în înviere, căci scopul speranței noastre este transformarea morții în înviere și în viața veșnică.