sâmbătă, 11 iunie 2011

Îndreptează-mi sufletul, Doamne - Thomas Merton

Îndreptează-mi sufletul, Doamne, dar din izvoarele Tale umple-mi și voința de foc. Răsari în mintea mea. Cu toate că aceasta poate însemna „Fii întuneric pentru trăirea mea”, umple-mi inima cu viața Ta imensă. Fă în așa fel încât ochii mei să nu vadă nimic în lume decât slava Ta și fă astfel ca mâinile mele să nu atingă nimic din cele ce nu sunt în slujba Ta. Limba mea să nu guste nici o pâine care să nu mă întărească în a lăuda marea Ta milostivire. Voi auzi glasul Tău și voi auzi toate armoniile pe care le-ai creat, cântându-i imnuri de slavă. Lâna oilor și bumbacul de pe câmpuri îmi vor ține cald atât cât să pot trăi în slujba Ta; voi da restul săracilor Tăi. Ajută-mă să folosesc toate lucrurile într-un singur scop: să-mi găsesc bucuria pentru a Te slăvi.


Așadar, ferește-mă, mai presus de toate, de păcat. Ferește-mă de moartea păcatelor grele care aduc iadul în sufletul meu. Ferește-mă de crima poftei care orbește și îmi otrăvește inima. Păzește-mă de păcatele care rod omului carnea, cu foc neîndurat, până când îl devorează. Păzește-mă de iubirea de arginți în care se află ura, de avariția și ambiția ce sufocă viața. Păzește-mă, Doamne, de lucrările ucigătoare ale vanității și truda fără mulțumire prin care artiștii se distrug pentru mândrie și bani și reputație, iar sfinții se sufocă în avalanșa zelului lor apăsător. Închide în mine rana urât mirositoare a lăcomiei și dorințele care-mi secătuiesc firea prin sângerarea lor. Strivește șarpele invidiei ce picură venin în iubire și ucide orice bucurie.

Dezleagă-mi mâinile și eliberează-mi inima de trândăvie. Scapă-mă de lenea ce se deghizează în activitate atunci când nu este necesar să fac ceva, și de lașitatea care se cufundă în lucrări ce nu i s-au cerut, pentru a scăpa de sacrificiu. Dă-mi puterea de a te aștepta în tăcere și pace. Dă-mi smerenia care, singură, înseamnă odihnă și eliberează-mă de mândria care este cea mai grea dintre poveri. Cuprinde inima și sufletul meu întregi în simplitatea iubirii. Umple-mi viața cu dorința unică și gândul unic al dragostei, ca să pot iubi nu de dragul meritului, nici pentru perfecțiune, nici pentru virtute, nici pentru sfințenie, cu numai pentru tine. Căci există un singur lucru care poate împlini și răsplăti iubirea, iar aceasta ești Tu, Doamne.