vineri, 17 septembrie 2010

Gramaticul și dervisciul

 Într-o noapte fără lună un dervisciu (ascet musulman), trecând aproape de o fântână abandonată auzi o voce care cerea ajutor. Cine este acolo jos?, întrebă dervisciul, aplecându-se spre gura fântânii.
"Sunt un gramatic și, deoarece nu cunoșteam drumul, fără să-mi dau seama am căzut în această fântână adâncă, aici unde mă aflu acum, practic imobilizat,", răspunse vocea.
"Așteaptă puțin, prietene, merg să caut o scară și un coardă", spuse dervisciul.
"Un moment, te rog", răspunse gramaticul. "Sintaxa și pronunțarea ta sunt defectuoase; te rog să le corectezi".
"Dacă aceasta este atât de important pentru tine, mai important decât esențialul", strigă dervisciul, , "atunci este mai bine pentru tine să rămâi acolo până când eu voi merge să învăț să vorbesc corect".
Și-și urmă drumul.

COMERȚUL SPIRITUAL DUPĂ SF. SERAFIM DE SAROV

Adevăratul țel al vieții creștine constă, deci, în dobândirea acestui Duh al Domnului, în timp ce rugăciunea, privegherile, postul, pomana și alte acțiuni virtuoase făcute în numele lui Cristos sunt numai niște simple mijloace pentru a-l dobândi.

- Cum adică “dobândirea Duhului Sfânt”? – Îl întrebai pe Părintele Serafim. – Nu înțeleg bine.
- Dobândirea (Duhului Sfânt) este identică comerțului. Știi ce înseamnă a obține bani? Pentru Duhul Sfânt este același lucru. Pentru lumea de afară țelul vieții constă în a dobândi bani, câștig. Nobilii, încă, doresc să dobândească onoruri, medalii și alte recompense pentru serviciile aduse statului. Și dobândirea Duhului Sfânt este un capital, dar un capital veșnic, împărțitor de haruri, analog capitalurilor temporare și care se dobândește cu aceleași metode.
[…] – Caută să dobândești harurile Duhului Sfânt făcând să rodească în numele lui Cristos toate virtuțile posibile, fă un comerț spiritual, investește în acelea care aduc cel mai mare număr de beneficii.
[…] Așa cum în comerț țelul este acela de a obține câștigul cel mai mare posibil, tot la fel în viața creștină țelul trebuie să fie nu numai cel de a ne ruga și a face binele, dar și cel de a obține cel mai mare număr de haruri.

 Din Dialogul cu Motovilov