vineri, 24 august 2012

........


Un tată de familie ebraică, Ismael, se află pe patul de moarte. Constrâns să stea numai întins și simțind că nu mai are nici o putere, îi cheamă în jurul său pe toți cei din familie. Cu voce scăzută cheamă la apel pe toți componenții: „Maria, soție adorată și mama copiilor mei… nu te văd… ești aici?”. „Iosif, primul meu născut… tu care va trebui să ai grijă de pământuri… ești aici?”. „Sigur, tată, sunt aici la căpătâiul dumneavoastră…”. „Și fiica mea, Sara, este aici?”. „Da, tată, sunt aici și eu…”. „Și Carol, cel mai mic dintre copii mei, ești aici…?”. „Da, tată, sunt aici aproape de tine…”. „Păi dacă sunteți toți aici, de ce lumina arde în bucătărie?”.

.....


Un preot și un rabin se întâlnesc după mulți ani. Ambii au câte un nepot la care țin mult. Printre altele, se știe, evreii sunt faimoși pentru inteligența lor. Rabinul întreabă: „Cum o duce dragul tău nepot?”. Și preotul răspunde: „Bine, mulțumesc pentru întrebare. Fără îndoială, va deveni preot, asemenea mie. Nepotul tău cum o duce?, întreabă preotul”. „Al meu, spune rabinul, a terminat liceul și s-a înscris la facultatea de inginerie”. Preotul puțin invidios, adaugă: „Știi, nepotul meu este atât de deștept, încât cred că va deveni episcop…”. Rabinul nu se poate abține nici el: „Nepotul meu este atât de inteligent încât cred că va ajunge inginer la NASA…”. Preotul se gândește: „Ce tare! Chiar la NASA, și se face verde de invidie”. Deci continuă: „Nepotul meu cred că va deveni cardinal”. Și rabinul: „Cardinal… și apoi gata?”. Adaugă preotul: „Cardinal… și probabil papă”. „Papă… și gata?”, spune rabinul. „Cum adică papă.. și gata, ce vrei, să devină Dumnezeu?”, mai spune preotul. Nu aș vrea să mă laud – adaugă rabinul – dar unul din copii noștri a reușit…

.......


Un evreu pe patul de moarte îi cheamă la sine pe cei din familie: „Sara, soția mea, unde ești?”. „Sunt aici, fii liniștit”. „Iudita, fiica mea, unde ești?”. „Sunt aici tată, nu te agita”. „David, fiul meu, unde ești?”. „Sunt aici, tată”. „Păi dacă toți sunteți aici, la magazin cine mai este?”.