duminică, 2 ianuarie 2011

Acum ori niciodată...

Prima zi din an începe cu ultima zi din săptămână! Mi se pare că începe pe dos. Desigur, îmi veți zice că așa este rânduit calendarul și, oricum, nu este prima dată că se întâmplă așa. Aveți dreptate. Și totuși, nu-mi poate interzice nimeni să gândesc puțin asupra acestui fapt.


Și Dumnezeu, ne spune Sf. Scriptură, l-a trimis pe Fiul său în timp ce noi eram în păcat. Parcă și aici totul este pe dos. Dar ceea ce omului i se pare că este pe dos, lui Dumnezeu îi este drept. Dumnezeu știe să scrie drept pe linii strâmbe, spune un proverb italian. Probabil nu ar fi nepotrivit, fără să cădem în apocalipsisme, să considerăm acest an – cu crizele sale (economice, morale, politice, sociale, politice, religioase, etc.), să gândim că tocmai acesta este anul în care trebuie să ne decidem spre cine-Cine vrem să ne îndreptăm viețile, frâiele acesteia. Omul este capax Dei, ne spun anticii. Într-adevăr, istoria ne confirmă înmiit acest adevăr. Omul este capax Dei, dar mi se pare că a uitat că nu el este cel care alege să-l cunoască și să-l aleagă pe Dumnezeu, ci Dumnezeu însuși, căci înainte să-l fi iubit noi pe Dumnezeu, El ne-a iubit mai întâi. Din nou se reîntorc cuvintele: Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său în lume în timp ce noi eram păcătoși, Altfel spus: Nu noi oamenii, în timp ce eram păcătoși, ne-am îndreptat spre Dumnezeu, ci El; Tatăl este cel care aleargă în întâmpinarea fiului risipitor; Dumnezeu este cel care-i caută pe Adam și Eva care se ascunseseră; oaia pierdută nu fusese nici măcar în stare să iasă la drum (ca la ocazie!), dar este păstorul cel care merge în căutarea ei. Și noi care ne imaginăm deseori că Dumnezeu este unul care s-a pierdut în această lume, n-are bani și stă la ocazie ca să fie luat de noi! Sărăcuțul de El!?! Iată-ne deveniți deja dumnezei, iată-ne deja regi! Măcar de-am fi regi, ne spune Sf. Paul, ar domni și El împreună cu noi.

Haideți să fim sinceri odată pentru totdeauna și să recunoaștem că suntem capabili numai să mergem invers pe sens unic. Am început acest an, intrând din nou (sper!) pe drumul cel bun. Să nu-l rătăcim, să privim bine indicatoarele ce ne vor apărea pe drum ca să ajungem la sosirea dorită. Nihil sine Deo…