marți, 28 mai 2013

Situaţia libertăţii religioase la nivel mondial

Două noi raporturi arată cele două feţe ale aceleiaşi medalii


De John Flynn
Luni, 20 mai 2013, Departamentul de Stat SUA a publicat
raportul său anual despre libertatea religioasă, care 
acoperă întregul an 2012.

În timpul conferinţei de presă de prezentare a raportului, Suzan J. Cook, ambasador american pentru Libertatea Religioasă Internaţională, a solicitat guvernele să condamne intoleranţa religioasă şi să întreprindă acţiuni concrete împotriva celui care comite crime motivate de fanatismul religios.
Din nefericire, a afirmat Cook, într-un anumit număr de ţări intoleranţa împotriva minorităţilor religioase este în creştere şi este vorba despre o intoleranţă care prea des se transformă în violenţă.
"Dreptul la libertatea religioasă se referă la orice fiinţă umană", se citeşte în raport. Un drept care, totuşi, în 2012 încă nu este respectat de numeroase naţiuni.
În raport nu se întâlnesc schimbări cu privire la cele opt ţări etichetate deja de Departamentul de Stat ca ţări care trezesc "îngrijorare deosebită": Birmania, China, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Sudan şi Uzbekistan.
Cu excepţia câtorva ţări specifice, raportul observă o constantă legată de legile împotriva blasfemiei şi apostaziei, care sunt frecvent folosite într-o manieră discriminatoare.
Raportul denunţă şi o creştere continuă a antisemitismului, îndeosebi în Venezuela, Egipt şi Iran.
Cu ocazia ieşirii raportului, secretarul de stat american, John Kerry, a anunţat că Ira Forman, ex-lider al Consiliului Democratic Naţional Ebraic, va fi operativă ca trimis special pentru monitorizarea şi lupta împotriva antisemitismului.
Cu privire la rapoartele despre cei mai răi adversari ai libertăţii religioase, se afirmă că, în pofida câtorva ştiri pozitive din Birmania, cum ar fi eliberarea câtorva monahi arestaţi ca urmare a protestelor pro-democratice din 2007, respectarea libertăţii religioase din partea guvernului nu a variat în mod semnificativ în cursul anului 2012.
Organizaţiile religioase continuă să fie supuse supravegherii guvernului, în timp ce continuă restricţiile la adresa libertăţii de a se reuni şi a exprima propriile opinii. Şi interzicerea construirii sau restructurării de noi edificii pentru cult este încă în vigoare.
Şi în China rămâne controlul statal asupra religiei. Autorităţile locale adesea fac presiuni asupra cetăţenilor pentru ca să adere la asociaţii patriotice aprobate în mod oficial, în timp ce sunt sancţionate persoanele care aparţin la grupuri religioase neînregistrate.
Aceste înscrieri în seminarii sau instituţii relative la asociaţii patriotice sunt cerute de guvern pentru a demonstra "credibilitatea politică".
În general, raportul observă că respectarea libertăţii religioase din partea guvernului este cu mult sub standardele internaţionale.
Printre măsurile folosite pentru a face presiune asupra membrilor din grupuri religioase neînregistrate sunt lagărele de muncă şi spitalele psihiatrice.
Minorităţile religioase, cum ar fi budiştii tibetani sau uighuri musulmani, continuă să sufere discriminarea, datorată atât crezului religios cât şi statusului lor de minoritate etnică.
O altă ţară unde în 2012 libertatea religioasă este în mod dureros absentă este Iranul. Raportul prezintă de fapt că respectarea libertăţii religioase din partea guvernului s-a redus în timpul anului trecut. Condiţiile din închisori s-au înrăutăţit pentru cel care este deţinut pentru activităţi religioase, în timp ce arestarea şi chinuirea minorităţilor religioase sunt în creştere.
Retorica guvernamentală şi mass-media controlate de regim continuă să ameninţe minorităţile religioase şi să ducă înainte campanii denigratoare împotriva lor. A avut loc şi o discriminare împotriva minorităţilor în domenii precum ocupaţia, educaţia şi găzduirea.
Dincolo de politica guvernamentală, raportul evidenţiază că constituţia iraniană şi legile obişnuite sunt în mod sever restrictive faţă de libertatea religioasă. Constituţia nu le permite musulmanilor să-şi schimbe religia şi apostazia de la islam este pedepsită cu moartea. Şi prozelitismul din partea non-musulmanilor este supus pedepsei cu moartea.
Al doilea raport publicat săptămâna trecută - şi el luni, 20 mai - se referă la Cazurile de intoleranţă şi discriminare împotriva creştinilor referitor la anul 2012 şi realizat de Observatorul despre Intoleranţa şi Discriminarea împotriva Creştinilor din Europa, cu sediul în Austria.
Documentul se referă la teme cum ar fi obiecţia de conştiinţă despre materii ca avortul, eutanasia şi cercetarea pe celulele staminale. Este în curs - afirmă raportul - o campanie virulentă din partea unor grupuri de presiune pentru a sabota dreptul la obiecţie de conştiinţă.
Multe legi împotriva incitării la ură sunt adesea folosite împotriva creştinilor, îndeosebi în două domenii: islamul şi homosexualitatea.
"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a demonstrat un sprijin crescând dat cenzurii temelor", se citeşte în raport.
Ocrotirea libertăţii de cuvânt nu este scutită de riscuri, afirmă raportul, totuşi, dacă acceptăm ideea că statul trebuie să cenzureze dezbaterea publică, atunci riscă să nu existe limite pentru ideile care trebuie sufocate.
A invoca principiul de egalitate a condus şi la restricţii făcute libertăţii religioase, explică raportul. Principiul de egalitate în faţa legii a fost acum extins la arena alegerilor morale şi la modul în care persoanele ar trebui să se trateze reciproc.
Acest lucru a dus la o aspră legislaţie antidiscriminatoare în diferite ţări. Aceste legi se referă la persoane care închiriază camere sau localuri pentru celebrări. Au incidenţă şi asupra organizaţiilor în momentul angajării de nou personal. Şi agenţiile matrimoniale creştine sunt în vizorul autorităţilor.
Deşi discriminarea îndurată de creştinii din Europa Occidentală are conotaţii diferite faţă de cea descrisă de Departamentul de Stat, este vorba oricum de o reală ameninţare la adresa libertăţii religioase, până la urmă în creştere constantă.

(După Zenit, 27 mai 2013)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu