vineri, 22 mai 2015

Pata neagră


Într-una din zile un maestru făcu o pată neagră în centrul unei foi albe și o arătă elevilor
 -  Ce vedeți?, întrebă
 -  O pată neagră!, răspunseră aceștia în cor
 -  Cu toții ați văzut pata neagră, care este atât de mică, spuse maestrul, și nimeni nu a văzut această foaie albă atât de mare
Morala: Viața este alcătuită dintr-o serie de momente: adevăratul succes stă în a le trăi pe toate. Nu risca să pierzi vederea marii foi albe, pentru a alerga după pata neagră cea mică.   


Bufonul și regele


Un rege avea în slujba lui un bufon care-i umplea zilele de glume și de tumbe. Într-una din zile, regele încredință bufonului sceptrul său, spunându-i: „Ține-l tu, până când vei găsi unul mai stupid decât tine: atunci vei putea să i-l dai aceluia”. După câțiva ani, regele se îmbolnăvi grav. Simțindu-și moartea aproape, chemă bufonul la sine și îi spuse: „Plec într-o călătorie lungă”.

„Când te vei întoarce?”, întrebă bufonul, „peste o lună?”. „Nu!”, răspunse regele, „nu mă voi mai întoarce niciodată”. „Și ce pregătiri ai făcut pentru această expediție?”, întrebă bufonul. „Niciuna!”, fu tristul răspuns. „Tu pleci pentru totdeauna, spuse bufonul, și nu te-ai pregătit deloc? „Prinde, ia sceptrul”, spuse bufonul: „am găsit unul mai stupid decât mine!”

Ce este mai prețios în viață?

Odată, un călugăr, în timp ce călătorea, a găsit o piatră prețioasă și a pus-o în geanta lui. Într-una din zile, întâlnind un călător își deschise geanta pentru a-i da ceva hrană acestuia, dar călătorul văzu piatra prețioasă și i- ceru. Fără să stea pe gânduri, călugărul îi dădu imediat piatra. Călătorul plecă plin de bucurie pentru neașteptatul dar al pietrei prețioase, care i-ar fi garantat bunăstarea și siguranța pentru tot restul vieții lui.

Dar după câteva zile plecă în căutarea călugărului și găsindu-l, îi restitui piatra, spunându-i: acum dă-mi ceva mult mai prețios decât această piatră, ceva care să nu aibă egal ca preț cu piatra prețioasă. Dă-mi ceea ce te-a făcut capabil să-mi dăruiești piatra”.