duminică, 7 iunie 2020

Pilda Fiului rătăcitor rescrisă de un copil



     Un catehet povestea copiilor Pilda Fiului rătăcitor, dar ajungând la
sfârșit își dădu seama că mulți dintre ei fuseseră destul de neatenți, astfel că le ceru, pentru ora următoare, să facă o sinteză a pildei auzite.

Unul dintre copii sintetiză pilda astfel: „Un om avea doi fii; cel mai tânăr, însă, nu stătea de bunăvoie acasă, și într-o zi plecă departe, luând cu sine toți banii din casă. După ceva vreme termină de cheltuit banii și atunci puișorul decise că e timpul să se întoarcă acasă, pentru că nu avea nici măcar ce să mai mănânce. Când se afla aproape de casă, tatăl îl văzu și, plin de bucurie, luă un baston și alergă în întâmpinarea lui. Pe drum se întâlni cu fiul cel mare, cel cuminte, care-l întrebă unde alerga așa tare, și cu acel baston în mână: „Se întoarce nesimțitul de frat’tu; după tot ce-a combinat până acum, merită să fie mângâiat puțin!”. „Tată, vrei să te ajut și eu?”. „Sigur”, răspunse tatăl.
Și astfel cei doi îl bătură până îl lăsară lat în mijlocul drumului. După ce terminară partida, tatăl chemă un slujitor și îi spuse să taie vițelul cel mai gras, deoarece trebuie să sărbătorească, pentru că, în sfârșit, i-au scos fiului cel mic gărgăunii din cap, sperând că nu va mai ieși afară, nici dacă va lua foc casa.