vineri, 31 ianuarie 2014

Papa Francisc: Nu poţi să îl iubeşti pe Cristos şi să ignori Biserica

“Pe creştin nu îl poţi percepe fără Biserică”, a spus Papa
Francisc joi dimineaţă, la Sfânta Liturghie celebrată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Sfântul Părinte a spus că sensul apartenenţei ecleziale se fondează pe trei piloni: smerenia, fidelitatea şi rugăciunea pentru Biserică, aflăm din sinteza publicată de Radio Vatican şi pe care o redăm în continuare.
În predica sa, Papa a plecat de la lectura zilei din Cartea a doua a lui Samuel (7,18-19.24-29), în care David este prezentat ca unul care vorbeşte cu Domnul asemenea fiului cu tatăl său şi care, atunci când nu primeşte ceea ce a cerut, acceptă cu bucurie. David, a spus Papa Francisc, avea “un sentiment puternic de apartenenţă la poporul lui Dumnezeu. Acest lucru ne face să ne întrebăm care este sentimentul nostru de apartenenţă la Biserică. Creştinul nu este un botezat care primeşte Botezul şi apoi îşi continuă drumul pe propriul drum. Primul rod al Botezului este că te face membru al Bisericii, al poporului lui Dumnezeu. Un creştin nu poate fi perceput fără Biserică. De aceea, marele Papă Paul al VI-lea spunea că este o dihotomie absurdă să îl iubeşti pe Cristos fără Biserică, să îl asculţi pe Cristos, dar nu şi Biserica, să stai alături de Cristos în afara Bisericii. Nu se poate. Este o dihotomie absurdă. Mesajul evanghelic îl primim în Biserică, iar sfinţenia noastră o desăvârşim în Biserică, drumul nostru este în Biserică. Contrariul este o fantazie sau, aşa cum spunea el, o dihotomie absurdă.”
“Sensus Ecclesiae”, a spus Papa Francisc, este “să simţi, să gândeşti, să doreşti, în interiorul Bisericii”. Sfântul Părinte a subliniat că simţul apartenenţei la Biserică trebuie să se fondeze pe trei piloni. Primul este smerenia şi conştientizarea faptului că istoria mântuirii nu începe şi nu se sfârşeşte cu noi. O persoană care nu este smerită, a spus el, nu poate să simtă cu Biserica ci simte doar ceea ce doreşte. În schimb umilinţa ne ajută să înţelegem că suntem doar o mică parte din marele popor al lui Dumnezeu, din poporul care merge pe calea spre Domnul. Al doilea pilon este fidelitatea faţă de învăţăturile şi doctrina Bisericii. Citând din nou din predecesorul său, Papa Paul al VI-lea, a spus că noi primim Evanghelia ca dar şi trebuie să dăm acest dar altora cu fidelitate, şi nu să îl vedem ca pe ceva ce ne aparţine. Al treilea pilon este rugăciunea cu şi pentru Biserică, în toate părţile lumii. Ne rugăm pentru Biserică, nu doar la Liturghie ci şi când suntem acasă? Fie ca Domnul să ne ajute, a încheiat Sfântul Părinte, să mergem pe această cale, să ne aprofundăm sentimentul de apartenenţă la Biserică şi trăirea cu Biserica.

Iarna pe uliță...

Bulă, ai citit „Iarna pe uliță”?


Doamna profesoară, eu nu citesc nici vara pe terasă, 
și vreți să citesc iarna pe uliță???