sâmbătă, 26 iunie 2010

Când va fi sfârșitul lumii? Atunci când nu va mai exista cale de la vecin la vecin.

Sfaturile Pr. Dionisie de la Colciu
  • Dacă nu avem dragoste de Dumnezeu, de cele sfinte, atunci avem dragoste de cele pământești, de plăceri, și sigur vom fi în cele de jos. Trebuie să ne silim să avem dragoste. Vezi ce spune Apostolul despre dragoste? Dar trebuie osteaneala. Ca să ai dragoste, trebuie să iubești osteneala.
  • Un ucenic a întrebat pe Bătrânul său când va veni sfârșitul lumii. Și Bătrânul a răspuns: Când se va înmulți mintea. Și asta o vedem astăzi.
  • Acum toți sunt cu studii și automat au înălțarea minții, nici nu își dau seama de asta. Învățătura e bună, dar înălțarea minții nu.
  • Noi nu mergem la biserică să citim, ci ca să ne hrănim. Orice cuvânt care se citește, trebuie să îl mistuim, altfel degeaba citim dacă nu înțelegem nimic, nu rămânem cu nimic.
  • Să avem dragoste de aproapele, să nu avem dragoste vicleană, adică să facem alegere că acela e viclean, că celălalt e așa... Eu trebuie să îi iubesc pe toți ca pe mine însumi, că așa îmi poruncește Biserica. Acesta este adevărul și ortodoxia. Adică să îi iubim pe toți - și pe turc, și pe arab, și cei de alte neamuri sau religii. Dar Dumnezeu nu poruncește să-mi schimb și credința după a lor, sau după obiceiurile și patimile lor.

ȘTIAȚI CĂ ANDREJ RUBLEV A FOST CĂLUGĂR ȘI ESTE DECLARAT SFÂNT?



Sf. Andrej Rublev (cca. 1360-1430), călugăr rus și iconograf. Împreună cu Prochor din Godorec și Teofan Grecul, a decorat catedrala Bunei Vestiri de la Kremlin-Moscova, şi a realizat unele picturi din iconostas, mai târziu transferate în noua catedrală (1484). În aceste opere, ca şi în precedentele fresce din catedrala din Zvenigorod, a înflorit, în interiorul încă puternicei tradiţii figurative bizantine, tendinţa spre o expresie mai naturalistă. Frescele din catedrala Adormirii Maicii Domnului a lui Vladimir, unele părţi ale iconostasului bisericii şi celebra icoană a Sf. Treimi îngereşti, pentru omonima biserică moscovită au semnat culmea stilului artistului. În anul 1988 Rublev a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Rusă (memoria liturgică: 4 iulie).

Sunt foarte puţine informaţiile despre viaţa lui Rublev, unele dintre ele găsindu-se în cronicile şi biografiile sfinţilor Sergiu şi Nicon din Radonez şi în scrierile Sf. Iosif Volockij. Andrej s-a născut în Rusia în jurul anului 1360, deci este contemporan cu Beato Angelico (al cărui cult a fost recunoscut de papa Ioan Paul al II-lea în anul 1982). Încă din adolescenţă Andrej a dorit să devină călugăr şi în acest scop a mers la Lavra Preasfintei Treimi Sf. Sergiu din Radonez, de unde a fost trimis la mănăstirea din Serpuchov. Aici a făcut profesiunea religioasă şi, odată devenit major, a fost hirotonit preot. Mai apoi s-a întors la Lavra din Radonez. Aici, între anii 1370-1390 a învăţat arta iconografiei şi l-a cunoscut pe cel mai bun prieten al său, bulgarul Sf. Daniel Negrul. Cei doi au fost de nedespărţit în muncă şi în viaţă până la moarte, ambii murind în acelaşi an.

Om al rugăciunii, Andrej nu-şi petrecea totuşi tot timpul închis în chilie, dar îndeplinea şi toate sarcinile ce îi erau încredinţate. Din punct de vedere al vieţii spirituale, s-a stabilit fără tăgadă că Andrej a fost un esicast, adică practica antica disciplină a rugăciunii monastice tipică Orientului creştin. În acest sens se evidenţiază o legătură spirituală netă între Sf. Andrej şi Sf. Sergiu din Radonez. Deja între secolele XV-XVI, icoanele lui Rublev erau considerate modele de perfecţiune şi însuşi autorul era obiect de veneraţie la nivel local, fenomen dispărut începând cu secolul al XVII-lea. Numai începând cu anul 1900, atunci când restauratorii au curăţat picturile sale de refacerile ulterioare, capodoperele sale au început să fie din nou apreciate şi faima de sfânt a început să crească din nou, astfel că, în anul 1988, Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat. Cu această ocazie, monahia Iuliana Sokolova a pictat prima icoană a sfântului.

Sf. Andrej, roagă-te pentru noi!