vineri, 17 septembrie 2010

COMERȚUL SPIRITUAL DUPĂ SF. SERAFIM DE SAROV

Adevăratul țel al vieții creștine constă, deci, în dobândirea acestui Duh al Domnului, în timp ce rugăciunea, privegherile, postul, pomana și alte acțiuni virtuoase făcute în numele lui Cristos sunt numai niște simple mijloace pentru a-l dobândi.

- Cum adică “dobândirea Duhului Sfânt”? – Îl întrebai pe Părintele Serafim. – Nu înțeleg bine.
- Dobândirea (Duhului Sfânt) este identică comerțului. Știi ce înseamnă a obține bani? Pentru Duhul Sfânt este același lucru. Pentru lumea de afară țelul vieții constă în a dobândi bani, câștig. Nobilii, încă, doresc să dobândească onoruri, medalii și alte recompense pentru serviciile aduse statului. Și dobândirea Duhului Sfânt este un capital, dar un capital veșnic, împărțitor de haruri, analog capitalurilor temporare și care se dobândește cu aceleași metode.
[…] – Caută să dobândești harurile Duhului Sfânt făcând să rodească în numele lui Cristos toate virtuțile posibile, fă un comerț spiritual, investește în acelea care aduc cel mai mare număr de beneficii.
[…] Așa cum în comerț țelul este acela de a obține câștigul cel mai mare posibil, tot la fel în viața creștină țelul trebuie să fie nu numai cel de a ne ruga și a face binele, dar și cel de a obține cel mai mare număr de haruri.

 Din Dialogul cu Motovilov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial