vineri, 19 august 2011

PS Virgil: resfinţirea, act de provocare şi sfidare la adresa BRU

19.08.2011, Oradea (Catholica) - “Biserica Greco-Catolică a primit cu indignare decizia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinţi duminică, 21 august 2011, Catedrala Greco-Catolică ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Baia Mare. Indignarea vine în contextul în care, în diverse luări de poziţii publice, Biserica Ortodoxă Română a spus că doreşte să se reangajeze ‘într-un dialog onest şi realist’ cu Biserica Greco-Catolică, dialog care, conform comunicatului ortodox din 7 iulie 2011, ‘nu poate fi construit credibil fără o asumare corectă a situaţiei istorice şi a diferendului patrimonial’.”


Astfel începe scrisoarea trimisă astăzi PF Daniel, Patriarhul BOR, de către PS Virgil Bercea, în poziţia sa de preşedinte al comisiei greco-catolice de pregătire a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română. Se aminteşte în scrisoare faptul că în invitaţia oficială stă scris astfel: “Momentul aniversar al parohiei ortodoxe ‘Adormirea Maicii Domnului’, 100 de ani de existenţă, ne oferă plăcutul prilej de a vă invita să luaţi parte la bucuria noastră şi la resfinţirea bisericii parohiale”. În fapt biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construită de greco-catolici în anul 1911, pentru ca în data de 5 iunie 1930, prin bula papală “Sollemni Conventione” a Papei Pius al XI-lea, să devină Catedrală episcopală pentru aceştia. În această Catedrală, mai aminteşte PS Virgil, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat Episcopul greco-catolic dr. Alexandru Rusu, primul Episcop de Maramureş. Apoi, odată cu desfiinţarea BRU în 1948, Catedrala greco-catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost confiscată de guvernul comunist şi dată Bisericii Ortodoxe, în posesia căreia se află şi în prezent. Catedrala a făcut obiectul a nenumărate revendicări, însă Biserica Ortodoxă a refuzat retrocedarea acesteia. În momentul de faţă există un proces pe rol care să restabilească situaţia de drept a Catedralei greco-catolice din Baia Mare. Cu toate acestea, duminică, 21 august, conform invitaţiei amintite, urmează să fie resfinţită de către IPS Justinian şi PS Iustin, Episcopi ortodocşi ai Maramureşului, împreună cu IPS Laurenţiu, Mitropolit ortodox al Ardealului.

Cităm din scrisoare: “Resfinţirea de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a Catedralei episcopale greco-catolice din Baia Mare, precum şi sărbătorirea a ’100 de ani de existenţă’ a parohiei ortodoxe din aceasta biserică, care eventual ar putea sărbători 63 de ani, reprezintă nu doar un act de provocare şi sfidare faţă de Biserica Greco-Catolică, dar şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate. Prin această atitudine vădit ostilă, Biserica Ortodoxă Română dovedeşte că nu este interesată în redeschiderea dialogului cu Biserica Greco-Catolică. Menţionăm că Biserica Ortodoxă Română a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică în 2004, iar în ultima perioada Biserica Ortodoxă a fost cea care a adresat mai multe apeluri Bisericii Greco-Catolice pentru redeschiderea dialogului. În cazul în care Catedrala greco-catolică din Baia Mare va fi resfinţită, Biserica Ortodoxă Română se face singură responsabilă de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial