miercuri, 2 iunie 2010

SLUJITORUL LUI DUMNEZEU EPISCOP ANTON DURCOVICI


Mons. Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de 8 ani a venit la Iași, unde a frecventat timp de doi ani cursurile Școlii elementare a parohiei catolice. Apoi s-a transferat la o școală din București, după care s-a înscris ca seminarist la Liceul Sf. Iosif din capitală. la 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma pentru a-și continua studiile teologice la Propaganda Fide. După ce a fost hirotonit preot la 24 septembrie 1910 în Bazilica Sf. Ioan din Lateran, s-a reîntors în țară la 29 iulie 1911. Aici a fost mai mulți ani profesor, după care a activat la Tulcea, Târgoviște și Giurgiu. După Primul Război mondial, pr. Durcovici ocupat diferite slujiri în cadrul Arhidiecezei de București: vicar general al Mitropoliei de București, rector și profesor la Seminarul Teologic București, precum și canonic al aceleiași Arhidieceze.

La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop iar la 5 aprilie 1948 a fost consacrat de către Gerald Patrick O'Hara, nunțiu apostolic, și înscăunat la 14 aprilie a aceluiași an.

În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iași, episcopul Durcovici a întreprins o activitate istovitoare de vizitare a parohiilor din Moldova, însuflețind cu viața sa sfântă inimile enoriașilor săi. Din cauza impasului în relațiile diplomatice dintre Guvernul Român și Sf. Scaun, prin denunțarea Concordatului din 1929, episcopul Durcovici a avut multe de îndurat din partea regimului comunist. la 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra Taina Mirului, a fost arestat de Securitate și închis la București, Jilava, apoi Sighetu Marmației, unde moare în celula morţii la 10 decembrie 1951.

Cauza de beatificare a acestui mare episcop al diecezei noastre de Iași, în momentul de față se află în cercetare la Congregația pentru Cauzele Sfinților din Vatican.



RUGĂCIUNE PENTRU BEATIFICAREA

EPISCOPULUI ANTON DURCOVICI



Atotputernice Dumnezeule, în providența ta preaînțeleaptă, tu l-ai chemat pe Anton Durcovici să fie slujitorul altarului tău și i-ai dăruit harul să conducă prudent și prin exemplu de viață sfântă pe mulți seminariști la preoție, iar ca episcop de iași, să-și întărească turma în anii prigoanei prin fermitatea credinței sale. Tu l-ai ales să fie un păstor bun, care-și dă viața pentru oile sale. Te rugăm, prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, sub ocrotirea căreia el și-a consacrat dieceza, fă ca sfințenia vieții și tăria martiriului său să iradieze în Biserică, pentru ca el să fie cât mai curând beatificat, spre cinstea Bisericii Catolice și spre mântuirea poporului credincios al României. Prin Cristos Domnul nostru. Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial