sâmbătă, 18 iunie 2011

Cercetarea pe embrioni umani: Cu minciuni nu se alimentează speranţa

de Augusto Pessina Universitatea din Milano

În timp ce se aşteaptă ca să se pronunţe Curtea europeană de justiţie cu privire la problema brevetelor de linii celulare produse cu embrioni umani şi în Germania, ca urmare a morţii unui copil tratat cu celule staminale, este închis un centru, în Franţa senatul a restabilit interdicţia folosirii de embrioni umani în scop de cercetare. Imediat după aceea s-au ridicat proteste care reduc la tăcere decizia ca fiind obscurantistă şi contrară libertăţii de cercetare.

Deşi nu este scutită de incongruenţe şi contradicţii, în situaţia actuală a cercetării biologice - unde pare să fie în vigoare numai principiul că este permis să se facă tot ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic - legea franceză reprezintă o alegere în felul ei curajoasă şi îndreptată spre salvgardarea demnităţii persoanei umane. Desigur, este vorba de o "interdicţie cu derogări": de la intrarea în vigoare a legii bioetice franceze în anul 2004 până astăzi, Agenţia de biomedicină a autorizat cercetări cu embrioni umani la 58 de proiecte din 64 (90,6%), demonstrând că organismele delegate acordării derogărilor au ultimul cuvânt. Însă normele au incidenţă asupra obiceiurilor şi au mereu şi o valenţă educativă, aşadar este cu siguranţă mai acceptabilă o lege care interzice cu derogări decât o normativă, ca aceea din Marea Britanie care liberalizează cu nişte limite cercetările pe embrioni umani.

În biomedicina celulelor staminale sunt multe informaţiile rele şi minciunile, atât cu privire la realele cunoştinţe biologice cât şi la aplicaţiile clinice. Situaţie care contribuie la alimentarea acelei mentalităţi necritice care demonizează ca antiştiinţifică şi ostilă progresului orice tentativă de reglementare. Şi "staminal" a devenit un fel de cuvânt magic care produce valoare adăugată (progresistă) la orice: de la cosmetice până la cele mai absurde propuneri terapeutice.

Navigând în reţea cu cuvinte cheie cum ar fi "terapii celulare" se întâlnesc sute de situri, dintre care cea mai mare parte cu promisiuni ireale, dacă nu chiar cu blaturi. Şi totuşi aceste situri prezintă şi nume răsunătoare de instituţii ştiinţifice cu staff-uri medicale în măsură să îngrijească orice patologie (chiar şi cu folosirea de celule embrionale umane). În spatele acestor instituţii se ascund adesea interese economice, uneori cu intonaţii filozofice, pseudo-religioase, magice. În cel mai bun dintre cazuri este vorba de terapii încă neaprobate, în alte cazuri inutile sau chiar cu efecte negative asupra sănătăţii. Commitee for Advanced Therapies, în cadrul lui European Medicines Agency, a intervenit recent cu privire la "Lancet", denunţând turismul medical spre clinici care propun terapii ineficace, uneori periculoase şi oricum întotdeauna foarte costisitoare.

Oricât ar fi de limitat, fenomenul este prezent şi în Europa, contribuind la crearea unei halo de discreditare chiar şi cu privire la cercetări clinice conforme normelor etice corecte. Recent, în Germania, terapiile cu celule staminale au fost puse sub acuzare pentru cazul din centrul X-Cell din Düsseldorf, ţintă râvnită a turismului medical din cauza reputaţiei de care se bucura ţara şi pe planul ştiinţific şi medical şi care în schimb acţiona fără a fi produs vreodată documentaţie.

Pentru a nu creşte fenomene asemănătoare este nevoie de controale şi verificări, dar şi de o informare corectă şi onestă. De fapt, se întâmplă că şi instituţii publice de cercetare au încercat să afirme cu emfază presupuse descoperiri pentru a justifica şi a obţine finanţări. Pe de altă parte, mass-media joacă adesea pe senzaţionalism fără a se ocupa să verifice bunătatea şi valoarea ştirilor pe care agenţiile de presă le lansează în mod necritic. Se întâmplă adesea ca emfatizarea anumitor informaţii biomedicale să fie receptată în mod greşit, generând în pacienţi şi rude speranţe neîntemeiate şi ulterioare deziluzii amare. Toţi, şi îndeosebi pacienţii, au dreptul să fie informaţi despre progresele în domeniul medical, dar şi dreptul de a nu fi înşelaţi. De fapt, nu cu minciuni se alimentează speranţa bolnavilor.

(După L'Osservatore romano, 13-14 iunie 2011)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial