miercuri, 8 august 2012

Diferența

Într-una din zile un prinț a chemat la curte un vânzător de cai, care a adus cu sine doi cai frumoși pe care voia să-i vândă. Cele două animale semănau foarte mult: tinere, robuste, numai că vânzătorul cerea pentru unul din ei un preț dublu față de celălalt. Prințul chemă curtezanii și le spuse: „voi face cadou ambii cai celui care va știi să-mi explice de ce unul valorează dublu față de celălalt ”.

Curtezanii se prezentară în fața cailor și, uitându-se bine la ei, nu descoperiră nici o diferență care să justifice prețul dublu al unuia dintre cai.

„Din moment ce nu vedeți diferența între cei doi cai, vă voi lăsa să-i încercați, poate așa vă veți da seama de ce unul valorează de două ori mai mult decât celălalt”.

Doi călăreți se urcară pe cai și făcură înconjurul curții de câteva ori. Însă nici după această probă curtezanii nu reușiră să înțeleagă diferența de valoare dintre cei doi cai.

Atunci prințul le explică: „Cred că ați observat că, în vreme ce alergau în curte, unul din cai nu lăsa fir de praf în urma lui, în timp ce celălalt cal lăsa în spatele său un nor de praf. Tocmai din acest motiv unul valorează dublul celuilalt, pentru că își face treaba fără a ridica atâta praf”.



Dar în societatea noastră, carieră face tocmai cel care ridică mai mult praf (sau face mai multă gălăgie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial