duminică, 9 ianuarie 2011

PIETRELE MARI DIN VIAȚA NOASTRĂ...

Într-una din zile, un profesor în vârstă a fost chemat în calitate de expert să vorbească despre planificarea cea mai eficace a propriului timp unor importanți responsabili din câteva mari companii. A decis atunci să încerce un experiment. În picioare fiind, a scos de sub masă o vază mare și goală, de sticlă.  A luat și o grămăjoară de pietre, mari cât o minge de tenis și le-a așezat cu grijă în acea vază, până aceasta s-a umplut. Când nu mai încăpea nici o piatră, i-a întrebat pe cei prezenți: Vi se pare că vaza este plină? Cu toții au răspuns: Da! Profesorul s-a aplecat din nou și a scos de sub masă o cutie plină de prundiș, pe care a vărsat-o peste acele pietre mari, agitând vaza pentru ca prundișul să se infiltreze printre pietre. Acum vaza este plină? Toți cei prezenți, fără a ezita au răspuns: Poate încă nu! Profesorul s-a aplecat din nou și a scos de sub masă un săculeț cu nisip pe care l-a vărsat în vază, scuturând din nou vaza până când nisipul a pătruns peste tot. Deci, a întrebat din nou: Acum este plină vaza? Nu! Într-adevăr, bătrânul profesor a luat sticla cu apă care se afla pe masă și a vărsat-o în vază, umplând-o până să de-a afară. La acest punct a întrebat: Ce mare adevăr ne demonstrează acest experiment? Cel mai curajos a răspuns: Aceasta demonstrează că, chiar și atunci când agenda noastră este complet plină, cu puțină bună voință, se poate adăuga totdeauna ceva în plus, ceva în plus de făcut. Nu, a răspuns profesorul. Experimentul demonstrează că, dacă nu sunt puse prima dată pietrele mari în vază, nu se va reuși niciodată să fie puse într-un al doilea moment

Morala: Cu alte cuvinte: suntem chemați să identificăm care sunt pietrele mari, lucrurile importante pentru viața noastră, să investim în acestea și să le punem la baza vieții noastre. Celelalte vor intra după. Și mai simplu: să stabilim o ierarhie a valorilor în viața noastră.

Un comentariu:

  1. Cu adevarat edificator! cat de bine ar fi sa ne facem ordine in viata ,sa stim ce este prioritar si ce este secund. Cu siguranta nu am mai crede ca timpul trece prea repede pentru a putea realiza ceva. Felicitari pentru aceste pilde care spun mai mult decat o mie de cuvinte.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial