luni, 6 decembrie 2010

Europa nu va fi Europa fără căsătorie

03.12.2010, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a subliniat importanţa apărării căsătoriei, susţinând că fără această celulă de bază a societăţii Europa are mult de pierdut. Afirmaţiile au fost făcute ieri, când l-a primit în audienţă pe Gabor Gyorivanyi, noul ambasador al Ungariei la Sfântul Scaun. “Căsătoria şi familia constituie fundaţia decisivă pentru o dezvoltare sănătoasă a societăţii civile a ţărilor şi popoarelor”, a spus el.


Căsătoria, “ca celulă de bază a statului”, a fost modelată şi de credinţa creştină. “Europa nu va mai fi Europa dacă această celulă de bază a construcţiei sociale dispare sau este substanţial transformată. [...] Cu toţii ştim prin ce pericole trece astăzi căsătoria şi familia. Papa Benedict a explicat că pe de o parte sunt în pericol “datorită erodării valorilor ei profunde – stabilitatea şi indisolubilitatea, precum şi datorită liberalizării tot mai largi a dreptului la divorţ şi obiceiului tot mai răspândit al concubinajului fără forme juridice şi fără protecţia ce o are căsătoria”. Pe de altă parte, riscurile vin şi de la “diferitele tipuri de uniuni ce nu îşi au temelie în istoria culturii şi legislaturii europene”.

“Biserica nu poate să aprobe iniţiative legislative care implică o susţinere a modelelor alternative de viaţă de cuplu şi familie”, a continuat Pontiful. “Acestea contribuie la slăbirea principiilor legii naturale şi, de aceea, la relativizarea întregii legislaţii.” De aceea “Sfântul Scaun urmăreşte cu interes eforturile autorităţilor politice de elaborare a unei schimbări în constituţie”, pentru a se face “referinţă în preambul la moştenirea creştină”. “Este de asemenea de dorit ca noua constituţie să fie inspirată de valorile creştine, în particular în ceea ce priveşte poziţia căsătoriei şi familiei în societate şi apărarea vieţii.”

Sfântul Părinte a spus că Ungaria “a ocupat un rol important în comunitatea naţiunilor”. Ca membră a Uniunii Europene, ţara “îşi aduce o contribuţie importantă la corul vocilor statelor Europei”. A subliniat în special anul viitor când, “pentru prima oară, va fi rândul Ungariei să îşi asume preşedinţia Conciliului Uniunii Europene”. A menţionat şi că “după reînnoirea relaţiilor dintre Sfântul Scaun şi Republica Ungară în 1990, a fost posibilă dezvoltarea unei noi încrederi într-un dialog activ şi constructiv cu Biserica Catolică”. La final Pontiful şi-a exprimat speranţa că “rănile profunde ale acelei viziuni materialiste a omului care s-a aşezat în inimile cetăţenilor ţării Dvs pentru aproape 45 de ani, va continua să se vindece într-un climat de pace, libertate şi respect pentru demnitatea omului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial