Care este atitudinea de ținut față de greco-
catolici? Sunt în deplină unitate cu Biserica Catolică și sunt interesați de dialogul ecumenic? Cine sunt uniații?
Biserica Greco-Catolică este o Biserică Catolică în toate sensurile, uneori fiind numită și Biserică Catolică de tradiție bizantină. Chiar dacă se celebrează o diferită Sf. Liturghie Euharistică (a Sf. Ioan Gură de Aur sau a Sf. Vasile cel Mare), preoții poartă odăjdii liturgice diferite, în biserici se aud cântări diferite, se folosește un calendar liturgic diferit, totuși, ele se găsesc în deplină unitate cu Biserica Romano-Catolică.
O situație analogă există cu alte Biserici orientale, care sunt în deplină comuniune canonică cu episcopul Romei, dar păstrează propria liturgie, propriul rit, calendarul, tradițiile, etc., ca de exemplu, Biserica Catolică coptă, Biserica Catolică etiopiană, Biserica melchită, Biserica maronită sau Biserica Catolică siriană de rit antiohen, Biserica Catolică caldee, Biserica siro-malabareză, Biserica siro-malabareză de rit caldeu sau, în sfârșit, Biserica Catolică armeană.
Deoarece acestea aparțin în totalitate comunității Bisericii Catolice, cu ei nu se promovează dialogul teologic din partea Bisericii Romano-Catolice. În ciuda acestui fapt, în cadrul dialogului oficial cu Biserica Ortodoxă, a fost instituită o subcomisie pentru chestiunile privitoare la catolicii orientali de rit bizantin care se află în comuniune cu Roma. Scopul acestei subcomisii este cel de a studia problematicile prozelitismului și ale uniatismului.
Numele de „uniați” (din latinescul unio) este dată rutenilor care, în timpul sinodului de la Brest din anul 1596 s-au exprimat pentru deplina uniune cu Roma. Acest termen este deseori folosit în sens peiorativ. La ora actuală, prin acest termen se face referință la toți creștinii orientali uniți cu Roma, având, deci, un sens mai larg dect termenul de „greco-catolic”, care-i definește exclusiv pe creștinii de tradiție bizantină în comuniune cu Roma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial