miercuri, 2 octombrie 2019

Plidă: a face rău este o simplă joacă de copil


Într-una din zile Buddha a fost amenințat cu moartea de un bandit pe nume
Angilimal. „Fii bun și ascultă-mi ultima dorință”, i-a spus Buddha. „Taie o ramură din acel copac”. Dintr-o singură mișcare banditul tăie ramura, apoi întrebă: „Acum ce mai vrei să fac?”. „Pune-l la loc”, spuse Buddha. Banditul râse. „Ești nebun de tot dacă tu crezi că aș putea face un astfel de lucru”. În schimb, ești tu acel nebun, deoarece crezi că ești puternic făcând răul și distrugând. A face rău și a distruge este o simplă joacă de copii. Adevărata forță stă în a crea și a vindeca.  

Pildă: Otrăvirea imaginară


Ființele umane nu reacționează atât la realitate, cât mai degrabă la ideile pe
care le au în interiorul lor. Unui grup de turiști rătăciți prin munți l-i s-a dat mâncare expirată. Din precauție, o porție din această mâncare fusese dată mai înainte unui câine, căruia îi plăcuse și nu avusese efecte colaterale nedorite. În ziua următoare s-a auzit că acel câine murise. Cu toții au fost cuprinși de panică. Mulți au început să vomite și să acuze febră și diarie. A fost chemat imediat un medic, convinși fiind că avusese loc o tentativă de otrăvire colectivă. Sosi doctorul și mai întâi întrebă unde putea găsi cadavrul câinelui. Începu o cercetare, iar unul din sat explică fără nici o grijă: l-au aruncat într-o groapă, pentru că fusese călcat de o mașină, și mirosea deja foarte tare.    

Pildă: nu deschide scrisoarea


Buddha părea total indiferent la insultele unui ins care mersese să-l viziteze.
Mai târziu ucenicii îl întrebară care era secretul seninătății lui. El răspunse: „Încercați să vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă cineva ar pune la picioarele voastre un cadou, iar voi nu v-ați apleca să-l ridicați. Sau dacă cineva v-ar trimite o scrisoare iar voi ați decide să nu o deschideți niciodată; nu este adevărat că mesajul ei nu ar avea nici un efect asupra voastră? Comportați-vă la fel de fiecare dată când sunteți insultați, și nu vă veți pierde seninătatea.

Pildă: În Tine mi-am pus nădejdea


O copilă de opt ani urcă în avionul care trebuia să o ducă la New
York, arată biletul și se așeză la locul ei. Aparent sigură și inteligentă, scoase din geantă o carte și începu să coloreze.
Nu era un zbor foarte relaxant, pentru că vântul sufla puternic și existau turbulențe mari. La un moment dat avionul avu o cădere destul de mare, iar pe pasageri îi cuprinse frica și deveniră nervoși, dar copila continuă să coloreze cartea ei cu mult calm și liniște.
Femeia așezată lângă ea o întrebă plină de curiozitate: „Draga mea, cum de reușești să fi atât de calmă!”.
Copila i-a răspuns: „Tatăl meu este pilotul”.
Morala: În lunga călătorie a vieții vor sosi cu siguranță momente de încercări puternice, de incertitudine, de frică și de confuzie... momente în care nu vei mai ști unde să cauți ajutor și sprijin, unde să mergi. În acele momente amintește-ți totdeauna un lucru: dacă îi vei fi dat lui Dumnezeu locul pilotului în viața ta nu vei avea pentru ce să te temi, pentru că Tatăl știe unde te duce.