marți, 27 octombrie 2020

Cât de mare este Legea lui Dumnezeu?

Un tânăr a mers odată la un rabin pentru a fi iluminat: „Învățătorule, cât de mare este Legea lui Dumnezeu! Cum aș putea să o pun în practică pe toată?” Rabinul i-a povestit următoarea pildă: „un om bogat avea în grădina lui o groapă foarte adâncă. era atât de adâncă încât cu ochiul nu reușea să-i vadă capătul. Într-una din zile chemă o echipă de muncitori, cerându-le


să umple groapa aceea. Apropiindu-se de groapă, unii dintre ei, văzând profunzimea gropii, au refuzat să se apuce de muncă, judecând ca fiind ceva imposibil de realizat. Alții, mai înțelepți, se gândiră: „Ce ne interesează pe noi cât este de adâncă groapa? Noi am fost luați cu ziua, și suntem norocoși, pentru că vom avea multe zile de muncă de aici încolo; o să ne facem datoria, iar groapa, mai degrabă sau mai târziu se va umple cumva”.

La fel, nu este înțelept pentru om să spună: „Cât de mare este Legea lui Dumnezeu! Cum voi putea pune în practică toată Legea?„ Dumnezeu răspunde: „Fă ceea ce poți în fiecare zi, și nu te mai gândi la altceva.