joi, 29 iulie 2010

29 IULIE: SFINTII MARTA, MARIA SI LAZAR DIN BETANIA

Lazar din Betania, in Iudeea, fratele surorilor Marta si Maria datoreaza prieteniei cu Isus nu numai minunea invierii sale dar si cultul cu care Biserica l-a invrednicit inca din primul secol. In casa lui plina de ospitalitate, la trei mile de Ierusalim, Isus petrecea scurte pauze de odihna, confortat de atentia Martei si a Mariei si de stapanul casei. In amintirea acestei predilectii a Mantuitorului, in fiecare an crestinii din Ierusalim in vigilia Duminicii Floriilor mergeau in procesiune la Betania, iar pe mormantul lui Lazar diaconul proclama evanghelia dupa Ioan care nareaza cu multe amanunte invierea lui Lazar. Mai tarziu, pelerinii din Evul mediu ne informeaza ca langa mormantul lui Lazar a fost construitè o manastire. Lazar a avut si privilegiul sa aiba doua morminte, dat fiind faptul ca a murit de doua ori.
Primul mormant a ramas gol pentru ca traditia considera ca Lazar a ajuns in Cipru unde a fost ales episcop, unde a si murit. Vechi fresce descoperite in Ciprun par sa confirme aceasta traditie.
O alta traditie spune ca Lazar impreuna cu cele doua surori ar fi fost pusi intr-o barca fara vasle iar vanturile i-ar fi dus pana la Provenza. Ales episcop de Marsiglia, Lazar ar fi fost martirizat in epoca domniei lui Nero.
Ss. Lazar, Marta si Maria, rugati-va pentru noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial