
sâmbătă, 29 noiembrie 2008

duminică, 5 octombrie 2008
Pr. Valentin Maria Fartade

miercuri, 10 septembrie 2008
Sf. Anton de Padova
sâmbătă, 30 august 2008
Veronica Antal
Nisiporeşti: La 50 de ani de la moartea Veronicăi Antal În biserica din Nisiporeşti s-a celebrat, duminică, 24 august 2008, începând cu ora 11.00, o sfântă Liturghie solemnă cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal. La 24 august 1958, Veronica Antal (1935-1958), în timp ce se întorcea la Nisiporeşti de la sfânta Liturghie de la Hălăuceşti, jud. Iaşi, în mijlocul câmpului, a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viaţa curată. Pentru că nu i-a cedat, a ucis-o cu 42 de lovituri de cuţit. Avea 23 de ani. Liturghia a fost prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei Fraţilor Minori Conventuali din România, alături de care au fost un sobor de preoţi şi sute de credincioşi veniţi din împrejurimi şi din alte parohii ale Diecezei de Iaşi. La predică, pr. Vacaru Ştefan, paroh de Barticeşti, interpretând lecturile biblice ale zilei, a scos foarte bine în evidenţă figura şi exemplul luminos al slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, ea fiind cea care prin viaţa şi moartea ei a ştiut să întrupeze cuvântul lui Dumnezeu în inima şi sufletul ei, mai ales prin credinţa de care a dat dovada în momentul suprem al morţii. Şi-a întărit această credinţă, spunea pr. Ştefan, prin rugăciunea zilnică, prin participarea la sfânta Liturghie şi practicarea tuturor celorlalte virtuţi creştine. Astfel, slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal este şi poate fi pentru fiecare dintre credincioşi, dar mai ales pentru tinerii şi tinerele de astăzi, un imbold spre o viaţă trăită în curăţie şi un exemplu de credinţă nestrămutată în vâltoarea vieţii de astăzi. La sfârşitul sfintei Liturghii, pr. Isidor Mocanu, magnus poenitentiarius şi delegat din partea episcopului Petru Gherghel pentru această ocazie, a dat citire unui mesaj din partea păstorului diecezei. În acest mesaj Preasfinţitul Petru Gherghel a subliniat cum viaţa şi moartea acestei tinere a stat tot timpul sub semnul iubirii divine, iubire pe care a acceptat-o până la jertfa supremă şi care rodeşte continuu de acum de 50 de ani în sânul comunităţii din Nisiporeşti şi din întreaga noastră dieceză. A urmat procesiunea în cimitirul parohial la mormântul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, unde s-au înălţat cântece şi rugăciuni atât ca mulţumire pentru acest exemplu de sfinţenie, cât şi pentru ridicarea cât mai grabnică la cinstea altarelor a acestei slujitoare a lui Dumnezeu. Pr. Damian Pătraşcu lecturi: 352. |
joi, 14 august 2008
SFÂNTUL MAXIMILIAN KOLBE

Astăzi Biserica Romano-Catolică îl sărbătoreşte pe Sf. Maximilian Kolbe, martir al dragostei faţă de aproapele. A fost ucis de nazişti în lagărul de la Auschwitz. A fondat marea familie a Armatei Maicii Domnului, asociaţie publică internaţională care îşi propune să întărească credinţa în lume prin devoţiunea specială faţă de Maica Domnului. La fondarea acestei asociaţii a contribuit şi Pr. Iosif M. Petru Pal, şi acesta mort în faimă de sfinţenie şi al cărui mormânt se află în biserica romano-catolică din Parohia Luizi-Călugăra (BC).
vineri, 1 august 2008
luni, 28 iulie 2008
luni, 14 iulie 2008
DIVERSE FORME DE TRĂIRE A UNICEI SFINŢENII (V)

Soţii şi părinţii creştini, urmându-şi propria cale, printr-o iubire fidelă trebuie să se susţină reciproc în har în tot cursul vieţii, iar pe copii pe care i-au primit cu dragoste de la Dumnezeu să-i educe în învăţătura creştină şi în virtuţile evanghelice. Ei oferă astfel tuturor o pildă de iubire neobosită şi generoasă, edifică o fraternitate a carităţii şi se fac martori şi colaboratori ai rodniciei Maicii Biserici, ca semn şi participare la iubirea cu care Cristos şi-a iubit Mireasa şi s-a dat pe Sine pentru ea" (LG 41( va urma... În poză: fericiţii soţi Alois şi Maria Beltrame Quattroccchi beatificaţi de Sf. Părinte Papa Ioan Paul al II-lea
sâmbătă, 12 iulie 2008
Diverse forme de trăire a unicei sfinţenii (IV)

Diverse forme de trăire a unicei sfinţenii (III)
miercuri, 9 iulie 2008
DIVERSE FORME DE TRĂIRE A UNICEI SFINŢENII! (II)

În primul rând Păstorii Turmei lui Cristos trebuie ca, asemeni Marelui Preot veşnic, Păstorul şi Episcopul sufletelor noastre, să-şi împlinească slujirea cu sfinţenie şi elan, cu umilinţă şi tărie, pentru că o astfel de împlinire va fi şi pentru ei înşişi cel mai bun mijloc de sfinţire. Aleşi pentru plinătatea preoţiei, ei primesc harul sacramental spre a-şi îndeplini în mod desăvârşit îndatorirea carităţii pastorale, rugându-se, aducând Jertfa şi predicând, precum şi prin orice formă a purtării de grijă şi a activităţii unui episcop, să nu şovăie să-şi de-a viaţa pentru oi şi, făcându-se pildă turmei (cf. 1 Pt 5, 3), să îndemne şi prin exemplul lor Biserica la o sfinţenie din zi în zi mai mare" (LG 41). va urma....
vineri, 4 iulie 2008
IATĂ ŞI UN SFÂNT DINTRE ŢIGANI: FERICITUL ZEFERIN GIMENEZ MALLA
Un ţigan ridicat la cinstea altarelor! Zefirin Gimenez Malla, supranumit "El Pele", s-a născut în localitatea Benavent de Lerida în ziua de 26 august 1861 (Spania9 şi a fost împuşcat în apropierea cimitirului din Brbastro în vara anului 1936. În primele luni ale războiului civil care a însângerat Spania a fost arestat pentru că a apărat un preot; în momentul execuţiei strângea între mâini coroana rozariului. Este primul ţigan declarat fericit în istoria Bisericii, proclamat fericit în ziua de 04 mai 1997 de către Papa Ioan Paul al II-lea la Roma. Această beatificare a suscitat o anumită surpriză şi a trezit în noi amintirea şi supărarea trăită de întâlnirea cu ţiganii pe străzi, unde expun copii mici pentru a trezi compătimire în oameni, sau surprinşi că umblau în casetele cu bani din biserici.
Suportă şi calomniile, acuzat fiind în mod fals de furt ("Este un ţigan..."), dar de care va fi absolvit imediat. Se înscrie în grupurile euharistice, ale Sf. Vincenţiu, în Ordinul al Treilea Franciscan... cu toţii îl vor, acest comunicator de bucurie şi de speranţă. Încă în viaţă fiind, există unii care îl numesc deja "sfânt". Iulie 1936, războiul civil în Spania. Zefirin este arestat de un grup de anarhici, pentru că, la vârsta de 75 de ani s-a luptat cu aceştia pentru a elibera un preot pe care îl arestaseră mai înainte. El se roagă cu voce tare, nu cere milă. Atunci când îl împuşcă, în spatele unui cimitir, ultimul său strigăt este: Trăiască Cristos Regele". Ultimul gest al cel al rozariului pe care îl ridică în mână ca un stindard. În ziua următoare ţiganii primesc ordinul să sape o groapă comună pentru toţi cei împuşcaţi, printre care se află şi El Pele. apoi, peste cadavrele lor aruncă var nestins. Din acest motiv mormântul său nu mai există.
Iată un exemplu că şi printre ţigani există oameni pentru care sfinţenia este posibilă.
miercuri, 2 iulie 2008
Sfinţenia este posibilă pentru toţi oamenii de bunăvoinţă, în toate timpurile şi în toate locurile. (I)
sâmbătă, 21 iunie 2008
Oare când vom avea şi noi un sfânt?
vineri, 13 iunie 2008
Pr. Patrascu Gheorghe, un marturisitor al credintei adevarate
miercuri, 14 mai 2008

duminică, 11 mai 2008
O alta marturie despre un preot sfant: Pr. Mihai Rotaru
joi, 8 mai 2008
Mărturie despre Pr. Gheorghe Dumitraş, "ciocârlia subteranelor"
După ce a absolvit clasele primare în satul natal, Nisiporeşti, se înscrie şi urmează cursurile Seminarului Franciscan din Hălăuceşti. Filosofia şi anul de noviciat le face la Săbăoani, trecând apoi la Institutul Teologic din Luizi-Călugăra (jud. Bacău). În toamna anului 1943 este încorporat la Şcoala de ofiţeri în rezervă din Bacău iar în luna martie a anului 1944, când frontul de răsărit a ajuns în Moldova întreaga şcoală se refugiază în Transilvania, la Gurahonţ.
După trei ani de teologie, în luna octombrie a anului 1947, împreună cu un grup de fraţi franciscani conduşi de Pr. Iosif Tălmăcel, ajunge la Seminarul Franciscan din Oradea pentru învăţarea ritului oriental şi terminarea ultimului an de teologie. Într-o scrisoare datată 01. XI. 1947 comunică părinţilor primele impresii: „Am ajuns cu bine la Oradea după opt zile de drum. Am fost foarte bine primiţi. Înalt Prea Sfinţia Sa episcopul Valeriu Traian Frenţiu ne-a primit în audienţă şi ne-a vorbit mult. Apoi ne-a arătat tot palatul episcopal…”. Va cânta în corul dirijat de fratele Hubic iar Pr. Dărăban îşi aminteşte că l-a auzit cântând şi la Biserica din Drăgeşti cu ocazia pelerinajului din anul 1948. În luna martie a anului 1948 este hirotonit preot împreună cu Mihai Rotaru în catedrala Sf. Nicolae de către episcopul Ioan Suciu. Termină teologia şi în vara aceluiaşi an este trimis la noul centru franciscan din Sanislău. Pastoraţia abia începută i-a fost de scurtă durată căci doar numai după câteva luni s-a pus în aplicare Decretul 358/1948 de desfiinţare a Bisericii greco-catolice urmat apoi de prigonirea acelor credincioşi şi preoţi care nu au acceptat trecerea la ortodoxie.
Înzestrat cu o voce deosebită, s-a afirmat ca un bun muzician încă din timpul seminarului de la Hălăuceşti unde în scurt timp a învăţat să cânte la orgă sub îndrumarea Pr. Carmil Tocănel de la care primeşte şi primele noţiuni de compoziţie. În afara bisericilor din satele Hălăuceşti, Săbăoani, Luizi-Călugăra şi Valea Seacă, a cântat şi în biserica din Bacău şi Galaţi.
Se bucura de mare popularitate şi organele Securităţii de la Ministerul de Interne au început să se agite. Trebuia să dispară cât mai repede. În toamna anului 1949 se înscrie şi urmează cursurile Conservatorului dar la începutul anului 1950 este arestat pe motiv că face parte dintr-un grup implicat în spionaj în favoarea Vaticanului. Anchetele şi torturile din beciurile Ministerului de Interne au durat mai bine de un an şi printr-un simulacru de judecată este condamnat în urma procesului din 14-17 septembrie 1951 la închisoare pe viaţă împreună cu ceilalţi preoţi din lot, respectiv: Tătaru, Vameşiu, Mihoc, Rotaru, Ritti, mitropolitul Alexandru Todea şi episcopul Guţiu.
Se spune că la proces judecătorul le-a sugerat să-şi pună un avocat în apărare. Unul din grup s-a ridicat şi a spus că nu este nevoie de apărător, căci dacă au greşit cu ceva vor da socoteală în faţa lui Dumnezeu şi nu înaintea oamenilor după care cei din grup s-au ridicat şi în frunte cu Pr. Gheorghe Dumitraş au cântat din toate puterile „Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat”, spre surprinderea şi deruta completului de judecată, acuzatorilor şi pazei.
Familia nu a mai ştiut nimic încă de la arestare. Nu avea dreptul la vizite şi nici la corespondenţă. Prin anul 1952 soţul uneia din surori auzind că s-ar afla în închisoarea de la Piteşti s-a hotărât să încerce să-i facă o vizită. Prezentându-se la conducerea închisorii a fost mai întâi interogat după care i s-a aplicat un tratament corporal sever. A fost sfătuit să nu mai încerce să-l caute altădată pentru că ar putea să aibă probleme mai mari. A fost un exemplu trist şi pentru fraţi şi părinţi care s-au resemnat lăsând totul în voia lui Dumnezeu.
În închisoare a avut o comportare exemplară. Este îndrăgit şi respectat de toţi cei ce-l cunosc. Îndrăgit de cei cu care fusese la mina de la Baia Sprie, s-a făcut şi la Piteşti la fel de iubit. Înzestrat cu o voce de tenor, de o puritate şi căldură rar întâlnită, numele lui Ghiţă Dumitraş s-a asociat definitiv în memoria deţinuţilor din Piteşti cu sărbătorile de Paşti şi Crăciun.
An de an, în Noaptea de Înviere şi apoi în Noaptea de Crăciun, se repeta cu regularitate aceeaşi scenă. În liniştea ce se lăsa peste puşcărie, după ora închiderii, deodată răsuna glasul lui Dumitraş. Din celula lui, aşezat pe calorifer şi cu geamul deschis, Dumitraş cânta pentru toată închisoarea. Cânta, fără să-şi stăpânească glasul, în aşa fel încât fiecare deţinut din cea mai îndepărtată celulă să-l poată auzi. Nu era Paşti în care să nu ascultă Preconiul şi nici Crăciun în care vocea minunată să nu rupă tăcerea nopţii şi să învăluie puşcăria cu cântec de colinde.
Urmarea era ştiută! Dumitraş era pedepsit pentru încălcarea regulamentului. Când gardienii veneau să-l scoată din celulă, îl găseau la uşă, aşteptându-i, gata pregătit de beci. Gardienii păreau însă înţeleşi să nu-i deschidă uşa la celulă, decât după ce Dumitraş îşi termina repertoriul. Fermecaţi de vocea lui extraordinară, nu-l întrerupeau niciodată, preferând să întârzie în dosul uşii, pe coridor, şi să-l asculte până la sfârşit.
Era numit şi „ciocărlia subteranelor” căci atât cât l-a ajutat sănătatea cânta şi în galeriile minei de la Baia Sprie. Aici, cu ocazia unui Crăciun deţinuţii au refuzat să lucreze şi au încercat să realizeze, cât de cât o atmosferă de sărbătoare a Naşterii Domnului. Pr. Ghiţă Dumitraş şi-a cântat repertoriul de colinde după care s-a cântat în cor toate colindele cele mai cunoscute. Desigur că şi aici au urmat represaliile conducerii cu măsuri dintre cele mai severe.
Eliberat în anul 1964, Părintele Ghiţă, bolnav de tuberculoză, contractată în închisoarea din Piteşti îşi reia activitatea pastorală atât cât putea. Spre sfârşitul lunii septembrie a anului 1965, aflându-se la Horleşti (Iaşi), cade la altar în timp ce celebra Sf. Liturghie şi este transportat la spital cu diagnosticul comoţie cerebrală cu pareză. După circa două săptămâni, la 06 octombrie 1965 părăseşte această lume pentru a-l preamări în veşnicie pe Pruncul Isus şi Maica sa Preasfântă pe care i-a iubit şi l-a slujit cu întreaga-i fiinţă. A fost adus şi înmormântat în cimitirul din Nisiporeşti, cu modestie, aşa cum i-a fost şi viaţa.
Iată o mărturie recentă despre un miracol atribuit Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal
Buon giorno, mi chiamo Claudia e vi scrivo dall'Italia.Racconto brevemente questa
storia, nel caso potesse esservi utile per la causa di beatificazione di Veronica
Antal.Ebbene, ho iniziato a conoscere la Romania per volontariato nel 2001/2002.
Sono venuta in estate più volte ed ho fatto amicizie con alcune persone romene. Nel
2005 sono stata ospite presso una famiglia ad Halaucesti. Tornata dal viaggio, ogni
tanto mi è capitato di cercare in Internet alcune informazioni su questo
villaggio.Lo scorso anno, in primavera, ho trovato la storia di Veronica Antal e mi
ha fatto enorme piacere sapere di questa causa di beatificazione (anche perchè
spesso porto testimonianza di brave persone romene, perchè in Italia vengono
aver saputo di Veronica Antal, una mia bravissima collega d'ufficio ha saputo di
avere un brutto male. Io ho sofferto tanto per questa notizia e mi sono rivolta in
preghiera a Veronica Antal dicendole: "Se vuoi essere beatificata, devi far guarire
la mia collega!". Avrei immenso piacere che una ragazza romena venisse beatificata
per una grande grazia fatta in Italia.E' passato quasi un anno da allora e la mia
collega è guarita, tanto che in ringraziamento ha comprato un cuore votivo per la
Madonna della chiesa della sua parrocchia.Ora io non so se è guarita per Veronica o
per l'intercessione tramite le preghiere di altre persone rivolte ad altri santi, ma
fin da subito mi sono sentita fiduciosa nel fatto che Veronica l'avrebbe guarita.Un
saluto!Claudia
miercuri, 7 mai 2008
Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal
Slujitoarea lui Dumnezeu
Veronica Antal
Crin însângerat
„Îngerilor, scrieţi în Cartea vieţii: Isus este al meu iar eu sunt al lui Isus”. Printre puţinele cuvinte rămase în scris de la această tânără creştină catolică din Moldova se află şi cuvintele de mai sus, scrise pe un bileţel, dovadă a dăruirii sale totale faţă de Isus, Mirele ceresc.
Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal a trăit în feciorie iar la sfârşitul vieţii sale, pe lângă cununa fecioriei Dumnezeu i-a hărăzit şi cununa martiriului. Această viaţă şi acest martiriu al ei reprezintă o mărturie autentică de credinţă, o credinţă vie, dinamică şi responsabilă. Sfinţenia ei însă nu a fost ceva repentină, întâmplătoare, dar pentru a ajunge la aceasta s-a folosit de toate evenimentele vieţii sale, adică a voit să facă întru toate voinţa lui Dumnezeu.
S-a născut
În decursul scurtei sale vieţi nu a făcut nimic extraordinar, în afară de faptul că şi-a trăit vocaţia ei de creştină la un nivel superior faţă de cel obişnuit al altor credincioşi. Moartea ei sfântă este deci rodul unei vieţi sfinte, rodul fidelităţii sale faţă de acel Dumnezeu în care inima ei de tânără credea cu fermitate. A frecventat şcoala primară din localitatea natală cu rezultate bune iar la terminarea acesteia a rămas să-i ajute pe părinţii ei la munca câmpului. Spre vârsta de 16-17 ani îşi va manifesta intenţia de a intra în mănăstire pentru a-şi consacra viaţa lui Dumnezeu. Planul ei nu va putea fi pus în aplicare deoarece statul desfiinţase deja aproape toate mănăstirile catolice din România. Îi rămâne numai să îşi ducă planul la capăt trăind acasă ca o măicuţă. Face vot de feciorie şi se înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan (Terţiar). De acum înainte va trăi totdeauna în prezenţa lui Dumnezeu. Primea zilnic Sfânta Împărtăşanie, iar de la orele de adoraţie nu lipsea niciodată. Pentru a putea face acest lucru nu ezita să parcurgă în fiecare dimineaţă, cei opt kilometri până în parohia din Hălăuceşti. Avea o evlavie deosebită faţă de Sf. Fecioară Maria pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă şi zilnică a Sf. Rozariu. Chiar şi în momentul suprem această armă nu a lipsit din mâinile ei. Cei care au ridicat-o din balta de sânge, au putut observa cum strângea în mâinile ei Rozariul.
Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal iubea mult copii şi bolnavii pe care îi vizita des iar suferinţele ei le îndura cu foarte multă răbdare.
Imediat după moartea ei, credincioşii din localitatea natală şi din împrejurimi au început să vorbească despre ea ca fiind sfântă, iar în ziua de 24 august în fiecare an în locul martiriului ei se celebrează o sfântă Liturghie unde participă mii de credincioşi, şi acest lucru fiind încă o dovadă în plus al sfinţeniei acestei credincioase din Moldova şi din întreaga noastră ţară.
Fiind Terţiară Franciscană, Provincia Sf. Iosif din România a Fraţilor Minori Conventuali se ocupă de acest caz, dorind ca în cel mai scurt timp să ajungă la cinstea altarelor, adică să fie declarată sfântă din partea Bisericii.
Dieceza de Iaşi, în frunte cu Preasfinţitul Episcopul nostru, Petru Gherghel a dat început acestei cauze de canonizare în ziua de marţi
Din Tribunalul constituit pentru această cauză de canonizare fac parte Pr. Damian- Gheorghe Patraşcu – vice-postulator; Pr. Mihai Patraşcu- judecător delegat; Pr. Maximilian Pal- promotor de justiţie; Mons. Petru Mareş- teolog; Pr. Claudiu Dumea- teolog; Pr. Emil Dumea- istoric; Pr. Mihai Dămoc- istoric; Pr. Marius Căliman- notar.
La ora actuală procesul diecezan este terminat iar actele procesului au fost deja duse la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, unde se lucrează bine.
Invităm pe toţi credincioşii să înalţe rugăciuni către Tatăl ceresc pentru ca sfinţenia şi martiriul acestei tinere de pe meleagurile moldave să fie recunoscute de Sf. Maică Biserică şi să fie ridicată cât mai degrabă la cinstea altarelor.