SF. DISMAS, TÂLHARUL CEL BUN, sărbătorit în data 25 martie.
Tradiția evanghelică povestește că Isus a fost crucificat între doi tâlhari, condamnați la aceeași pedeapsă, fiind vinovați de păcatul asasinatului cu scopul răpirii. Sf. Luca (23, 39-43), povestește că unul din cei doi tâlhari s-a unit corului celor care îl blestemau pe Isus, în vreme ce celălalt, după ce și-a recunoscut propria vină și pocăindu-se de păcatele săvârșite, l-a implorat pe Fiul lui Dumnezeu pentru ca să-și amintească de dânsul atunci când va fi ajuns în cer.
Textele apocrife adaugă scurtei povestiri evanghelice multe alte amănunte ajungând să de-a până și un nume celor doi tâlhari: Gestas, primul, și Dismas al doilea, devenit foarte repede popular. În Evul Mediu a fost venerat în multe locuri, cu numele de Tâlharul cel Bun, alteori cu numele de Dismas.
Este patronul condamnaților la moarte.
Dacă sfinții ar putea să fie invidioși, sentiment foarte răspândit printre oameni, cu siguranță de acest sfânt ar avea tot dreptul să aibă această atitudine, pentru că, în vreme ce chiriașii aureolați ai Paradisului din vechime au fost canonizați de episcopi, iar pentru canonizarea celor mai moderni s-a gândit papa, numai el ar putea să se laude că a fost canonizat de Cristos însuși. Și nu în splendoarea gloriei pieței Bernini din Sf. Petru, ci în momentul cel mai dezolant al suferinței umane, pe Calvar.
Despre viața sa evangheliile nu ne spun nimic, iar despre acțiunile sale putem numai să ne imaginăm că erau grave din moment ce a fost condamnat la moarte. Cu siguranță a fost un om care a greșit mult, și pentru aceasta a plătit, la fel ca și colegul său de condamnare, dar, diferit de acesta, fără să dispere, a reușit să-și ceară iertare de la Isus, chiar dacă în ultimul moment, pentru păcatele sale. Și datorită faimei sale de sfințenie, creștinii i-au construit și un santuar, în Brazilia, unde multă lume merge să se roage și să-i ceară mijlocirea. Celor care merg la Padova, la sanctuarul Sf. Anton de Padova, în cor, pe stânga, la intrare, vor putea vedea o frumoasă pictură reprezentându-l pe acest sfânt.
Sf. Dismas, roagă-te pentru noi!
Foarte, foarte interesant! Chiar mi-aş dori să aflu mai multe informaţii din evangheliile apocrife. Oare ce înseamnă Gestas şi Dismas? ştie cineva etimologia lor?
RăspundețiȘtergere