sâmbătă, 30 august 2008

Veronica Antal





Nisiporeşti: La 50 de ani de la moartea Veronicăi Antal

În biserica din Nisiporeşti s-a celebrat, duminică, 24 august 2008, începând cu ora 11.00, o sfântă Liturghie solemnă cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal. La 24 august 1958, Veronica Antal (1935-1958), în timp ce se întorcea la Nisiporeşti de la sfânta Liturghie de la Hălăuceşti, jud. Iaşi, în mijlocul câmpului, a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viaţa curată. Pentru că nu i-a cedat, a ucis-o cu 42 de lovituri de cuţit. Avea 23 de ani.

Liturghia a fost prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei Fraţilor Minori Conventuali din România, alături de care au fost un sobor de preoţi şi sute de credincioşi veniţi din împrejurimi şi din alte parohii ale Diecezei de Iaşi.

La predică, pr. Vacaru Ştefan, paroh de Barticeşti, interpretând lecturile biblice ale zilei, a scos foarte bine în evidenţă figura şi exemplul luminos al slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, ea fiind cea care prin viaţa şi moartea ei a ştiut să întrupeze cuvântul lui Dumnezeu în inima şi sufletul ei, mai ales prin credinţa de care a dat dovada în momentul suprem al morţii. Şi-a întărit această credinţă, spunea pr. Ştefan, prin rugăciunea zilnică, prin participarea la sfânta Liturghie şi practicarea tuturor celorlalte virtuţi creştine. Astfel, slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal este şi poate fi pentru fiecare dintre credincioşi, dar mai ales pentru tinerii şi tinerele de astăzi, un imbold spre o viaţă trăită în curăţie şi un exemplu de credinţă nestrămutată în vâltoarea vieţii de astăzi.

La sfârşitul sfintei Liturghii, pr. Isidor Mocanu, magnus poenitentiarius şi delegat din partea episcopului Petru Gherghel pentru această ocazie, a dat citire unui mesaj din partea păstorului diecezei. În acest mesaj Preasfinţitul Petru Gherghel a subliniat cum viaţa şi moartea acestei tinere a stat tot timpul sub semnul iubirii divine, iubire pe care a acceptat-o până la jertfa supremă şi care rodeşte continuu de acum de 50 de ani în sânul comunităţii din Nisiporeşti şi din întreaga noastră dieceză.

A urmat procesiunea în cimitirul parohial la mormântul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, unde s-au înălţat cântece şi rugăciuni atât ca mulţumire pentru acest exemplu de sfinţenie, cât şi pentru ridicarea cât mai grabnică la cinstea altarelor a acestei slujitoare a lui Dumnezeu.

Pr. Damian Pătraşcu

lecturi: 352.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial